Κλινικό Τμήμα με 20 κλίνες για νοσηλεία ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή υποστηρικτική αγωγή. Ετοιμότητα για υποδοχή ασθενών που βρίσκονται στο σπίτι, σε 24ωρη βάση. Εξωτερικό ιατρείο καθημερινής λειτουργίας.

Χωροθεσία στο Νοσοκομείο:
Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου βρίσκεται στον 2ο όροφο του Δ Κτιρίου (Παιδιατρικό Κτίριο «Χρίστος Κασίμος»), ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία στεγάζονται στο Ισόγειο του ίδιου κτιρίου.

Στοιχεία επικοινωνίας: 

Διευθύντρια: Ευγενία Παπακωνσταντίνου
Γραφείο Διευθύντριας: +302313312432
Ε-mail: dongol@ippokratio.gr

Γραμματεία: Ναταλία Καφανταρίδου
Τηλ. Γραμματείας: +302313312432
Γραφείο Ιατρών: +302313312431
Ε-mail: doctors-ongol@ippokratio.gr

Προϊσταμένη: Σοφία Κοταρίδου
Τηλ. Νοσηλευτών: +302313312430
Ε-mail: pongol@ippokratio.gr
Τηλ. Εξωτερικών ιατρείων: +302313312411
Τηλ. Ραντεβού Εξωτερικών ιατρείων: +302313312411

ΠΡΟΛΟΓΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ – ΣΤΟΧΟΙ

Το Παιδοογκολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ιπποκράτειο λειτουργεί από το 1990, ως ανεξάρτητο Τμήμα στο πλαίσιο του ΕΣΥ και του Β’ Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου, στον 2ο όροφο του Δ κτιρίου. Mε τη χορηγία του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και με φορέα υλοποίησης την «ΛΑΜΨΗ» ανακαινίστηκε, αναδιαμορφώθηκε και αναπλάσθηκε εκ βάθρων. Τα εγκαίνια του νέου ευρωπαϊκών προδιαγραφών Τμήματος έγιναν τον Οκτώβριο του 2009.

Μέσα από την 30ετή διαδρομή του το Τμήμα, προσφέρει άριστα κλινικά και επιστημονικά αποτελέσματα και αποτελεί σήμερα, ένα σημαντικό Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας στη χώρα μας με αποδεδειγμένη εμπειρία, συνεχή ανάπτυξη και κλινική, εκπαιδευτική και επιστημονική παρουσία.

Πρώτος Διευθυντής του Τμήματος, από την έναρξη της Λειτουργίας του μέχρι και το 2018, ήταν ο κ. Κολιούσκας Δημήτριος, ο οποίος έθεσε τις μείζονες αρχές λειτουργίας του.

Από 1/1/2019, έχει αναλάβει την Διεύθυνση και τον Συντονισμό, του Κλινικού, Επιστημονικού, Εκπαιδευτικού και Διοικητικού έργου του Τμήματος, η κ. Παπακωνσταντίνου Ευγενία παράλληλα με τα καθήκοντα Προέδρου της Ογκολογικής Επιτροπής, αναπληρώτριας Προέδρου Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και γνωμοδοτούντα ιατρού του ΣΗΠ ΕΟΠΥΥ.

Το Τμήμα νοσηλεύει παιδιά και εφήβους (0-16 ετών) με νεοπλασματικά νοσήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Διαθέτει 20 κλίνες για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, που είναι περίπου 50 νέοι ασθενείς ανά έτος, ενώ παρακολουθεί μακροχρόνια περισσότερα από 1000 παιδιά στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Τεχνικές υψηλής τεχνολογίας, χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και στην παρακολούθηση της νόσου. Η αντιμετώπιση του κάθε ασθενή εξατομικεύεται με τις νεότερες στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπεία στις επιταγές της σύγχρονης Ιατρικής Ακριβείας. Η συμμετοχή μας σε Διεθνή πολυκεντρικά πρωτόκολλα θεραπείας δίνει στους ασθενείς μας τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού. Υπάρχει συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, εκπροσώπηση του Τμήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για το οστεοσάρκωμα, εφαρμογή Ευρωπαϊκών χημειοθεραπευτικών πρωτοκόλλων και ένταξη σε κλινικές μελέτες ανοσοθεραπείας.

Οι καμπύλες μακρόχρονης επιβίωσης των ασθενών μας είναι παρόμοιες ή υψηλότερες σε σχέση με τα αποτελέσματα διεθνών κέντρων.

Η αποστολή του Τμήματος είναι η καταστολή του καρκίνου και των συνεπειών του, η βέλτιστη παροχή φροντίδας στη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού με νεοπλασματικό νόσημα και πέρα από αυτήν, μέσα από προγράμματα θεραπείας και φροντίδας ασθενών, έρευνας και εκπαίδευσης φοιτητών, μεταπτυχιακών, διδακτόρων, ειδικευομένων παιδιάτρων και της κοινότητας.

Στόχος μας κάθε παιδί να έχει την παροχή θεραπείας ανάλογη με των κέντρων του εξωτερικού, σύμφωνα με τις καινοτόμες θεραπείες, και η περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού ποσοστού πλήρους ίασης των παιδιών, ώστε μελλοντικά κανένα παιδί να μην αποβιώνει από καρκίνο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΜΗ

Το Τμήμα περιλαμβάνει:

  • Κλινική νοσηλευόμενων ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας και υποστηρικτικής αγωγής σε 24ωρο καθεστώς εφημέρευσης για τους εξωτερικούς ασθενείς του Τμήματος.
  • Εξειδικευμένο Εξωτερικό Ιατρείο Απώτερων Επιπλοκών για την παρακολούθηση αποθεραπευμένων παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων, που ελέγχονται για τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου και της θεραπείας, με ραντεβού.
  • Εξειδικευμένο Εξωτερικό Ιατρείο Γενετικής Προδιάθεσης σε Καρκίνο για την παρακολούθηση ασθενών με νοσήματα που προδιαθέτουν σε καρκίνο (νευροϊνωμάτωση, ημιϋπερτροφία, σύνδρομα), με ραντεβού.
  • Εξωτερικό ιατρείο που λειτουργεί ως τμήμα βραχείας νοσηλείας.
  • Ανοσολογικό Εργαστήριο της Α’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ, το οποίο διενεργεί τις εξετάσεις κυτταρομετρίας ροής του μυελού των οστών και περιφερικού αίματος για τις αιματολογικές κακοήθειες. Το Ανοσολογικό Εργαστήριο αποτελεί επίσημο πιστοποιημένο κέντρο αναφοράς κυτταρομετρίας ροής στον Ελλαδικό χώρο.

Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, που στεγάζεται στον 2ο όροφο του Δ Κτιρίου, περιλαμβάνει 12 θαλάμους και 20 κλίνες. Σε κάθε κλίνη αντιστοιχεί ένα ανακλινόμενο κρεβάτι για τον συνοδό γονέα. Είναι πλήρως ανακαινισμένο με Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος.

Διαθέτει γραφεία Διευθυντού, ιατρών, Προϊσταμένης, αίθουσα συνεδριάσεων, χώρο γραμματείας, εργαστήριο παρασκευής κυτταροστατικών με θάλαμο νηματικής ροής, χώρο εργασίας νοσηλευτριών, παιχνιδιών, συνεντεύξεων, σχολείο, κουζίνα, αποθήκες υλικού, βεστιάριο νοσηλευτριών, εφημερείο, χώρο ανάπαυσης νοσηλευτριών και χώρο αναμονής γονέων.

Το Παιδοογκολογικό τμήμα διαθέτει χώρο Εξωτερικών Ιατρείων στο ισόγειο του Δ κτιρίου με τρία εξεταστήρια, (δύο με εξεταστικές κλίνες και ένα με κλίνη για ημερήσια νοσηλεία). Στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αρχείου.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Στο Τμήμα υπηρετούν σήμερα συνολικά 5 ειδικοί ιατροί. Αριθμός υπηρετούντων νοσηλευτών : 15. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος είναι εξειδικευμένο, έμπειρο και υπηρετεί με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και αυταπάρνηση το αντικείμενο της Παιδιατρικής Ογκολογίας.

Ιατρικό προσωπικό

Διευθύντρια:
Ευγενία Παπακωνσταντίνου MD, MSc, PhD
e-mail: dongol@ippokratio.gr
Τηλ: 2313302432

Επιμελήτριες Α:
Κυριακή Κοτσογλανίδου MD, MSc
Μαρία Λάμπρου MD
Λαμπρινή Δαμιανίδου MD, PhD
Επικουρική Επιμελήτρια: Σοφία Σαββουκίδου MD, Εξειδίκευση στην Αιματολογία- Ογκολογία Παίδων
Προσωπικό Εργαστηρίου: Βιολόγος Άννα Ταπάρκου

Οι ιατροί επιτελούν κλινικό και επιστημονικό έργο, στο Τμήμα και στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Η Διευθύντρια ασκεί την γενική διοίκηση του Τμήματος και εποπτεύει το κλινικό και επιστημονικό του έργο.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Προϊσταμένη:

Σοφία Κοταρίδου

e-mail: pongol@ippokratio.gr

Τηλ: 2313302430

Χρέη Aναπληρώτριας Προϊσταμένης: Έλβα Σαμαρά

Νοσηλεύτριες: Αναστασία Παπαδημητρίου, Ετζεμνούρ Αχμετσίκ, Ζωή Παρίση, Μαρία Αβραμίδου, Αγαθή Μελέτη, Ευγενία Σιδηροπούλου, Γεωργία Καφανταρίδου, Βασιλική Καραμπέκου, Μαρία Σαββίδου, Μαρία-Χρυσάνθη Παρναβέλα, Βασιλική Σαμαρά, Μητρακούδη Θεοδώρα, Στεργιάννα Γιακουμιδάκη (3 ΠΕ, 10 TE και 2 ΔΕ).

Η Προϊσταμένη ασκεί και την διοίκηση του νοσηλευτικού προσωπικού με βοηθό της, την Υπεύθυνη νοσηλεύτρια. Οι νοσηλεύτριες επιτελούν το απαιτητικό νοσηλευτικό έργο στα παιδιά με καρκίνο.

Βοηθητικό προσωπικό: Μία (1) Βοηθός θαλάμου Δέσποινα Παρτάλη

Ψυχοκοινωνική Ομάδα

Καθημερινή ψυχολογική στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους από ψυχολόγους, κλήση παιδοψυχίατρων βάσει αναγκών.

Διοικητικό Προσωπικό

Γραμματεία: Ναταλία Καφανταρίδου

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το Τμήμα νοσηλεύει παιδιά και εφήβους (0-16 ετών) με κακοήθη νεοπλασματικά νοσήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.

  1. Αντιμετώπιση και νοσηλεία παιδιών με καρκίνο 0- 16 ετών, περίπου 50 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Τα νεοδιαγνωσμένα παιδιά με νεοπλασίες (λευχαιμίες και συμπαγείς όγκοι) λαμβάνουν εντατική χημειοθεραπεία και υποστηρικτική αγωγή για πρόληψη των σοβαρών παρενεργειών και επιπλοκών της χημειοθεραπείας.
  2. Νοσηλεία παιδιών με υποτροπές, ή επιπλοκές και παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας (λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, πνευμονίτιδες από ακτινοβολία, καρδιοτοξικότητα, νευροτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, αντιμετώπιση πόνου) και αντιμετώπιση παιδιών τελικού σταδίου.
  3. Συντονισμός της χημειοθεραπείας με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως η ακτινοθεραπεία, η μεταμόσχευση, η χειρουργική επέμβαση σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα.
  4. Παρακολούθηση περισσότερων από 1000 παιδιά που έχουν αποθεραπευθεί.
  5. Άσκηση των Ειδικευομένων Παιδιάτρων στην Παιδιατρική Ογκολογία.
  6. Εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των σπουδαστών Νοσηλευτικής ΙΕΚ.

Οι ασθενείς θεραπεύονται βάσει διεθνών πολυκεντρικών πρωτοκόλλων θεραπείας όπως και στα υπόλοιπα ογκολογικά τμήματα της Ελλάδας. Επιπλέον, γίνεται αναζήτηση για έγκριση και χορήγηση θεραπειών πρώιμης πρόσβασης και στοχευμένων θεραπειών σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή ανθεκτικά κακοήθη νοσήματα κατόπιν μοριακών αναλύσεων.

Εξατομίκευση της θεραπείας για τους ασθενείς που έχουν ένδειξη με χρήση προγνωστικών μοριακών δεικτών, για να εντοπισθούν ομάδες ασθενών που θα ωφεληθούν από τις καινοτόμες θεραπείες στοχευμένες ή και ανοσοθεραπεία.

Αναφέρονται ενδεικτικά κάποια Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα θεραπείας και διεθνείς ομάδες εργασίας: ALLIC 2019, ALLIC Relapse, AML-BFM 2019, EWOG MDS/JMML/SAA, LINES, HR-NBL SIOPEN, LCH-IV, UMBRELLA, FOSTER, PanCare, PARTNER-Rare tumors.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στον προγραμματισμό και σχεδιασμό για διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του τμήματος συμπεριλαμβάνεται και ο πυλώνας της εκπαίδευσης των ειδικευομένων παιδιάτρων, ενώ είναι συνεχής η επιστημονική κατάρτιση των ιατρών του τμήματος (διαλέξεις- στρογγυλά τραπέζια σε συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, οργανωτική και επιστημονική επιτροπή συνεδρίων, ερευνητικά προγράμματα της Ευρώπης και της Αμερικής, εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, πλήρεις δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια και βραβεύσεις για επιστημονικές εργασίες, εκπροσώπηση του Τμήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για σειρά νεοπλασιών).

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται εσωτερικά προγράμματα εκπαίδευσης και διοργανώνονται εκπαιδευτικά μαθήματα για την κατάρτιση του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, με απώτερο σκοπό τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και την προαγωγή του συντονισμού και της συνεργασίας όλων εκείνων που εμπλέκονται στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Άσκηση των Ειδικευομένων Παιδιάτρων στην Παιδιατρική Ογκολογία. Οι ειδικευόμενοι έχουν πλήρη συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες του Παιδοογκολογικού τμήματος.

Στο Τμήμα προσέρχονται ειδικευόμενοι ιατροί για εκπαίδευση στην Παιδιατρική Ογκολογία από τις Παιδιατρικές Κλινικές.

  1. Συμμετοχή στην κλινική εξέταση των ασθενών, στην παρακολούθηση των απεικονιστικών, στη συζήτηση των περιστατικών στην επίσκεψη. Εξοικείωση με την κλινική εικόνα των ογκολογικών ασθενών.
  2. Εκπαίδευση στη χρήση του κεντρικού φλεβικού καθετήρα.
  3. Παρακολούθηση και εκτέλεση μικροεπεμβάσεων όπως το μυελόγραμμα, η οσφυονωτιαία παρακέντηση, η ενδορραχιαία έγχυση κυτταροστατικών.
  4. Αντιμετώπιση λοιμώξεων λόγω ανοσοκαταστολής.
  5. Αντιμετώπιση ανεπαρκειών ζωτικών οργάνων από τη νόσο ή τη θεραπεία.
  6. Διαχείριση θεμάτων όπως η αναγγελία κακών νέων και η ψυχολογία των ασθενών, συμμετοχή στην ενημέρωση των γονέων για τη νόσο, την πρόγνωση και τη θεραπεία της.
  7. Ενημέρωση για την αλματώδη πρόοδο της παιδιατρικής ογκολογίας στην οποία οφείλεται η αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών.
  8. Παρακολούθηση στα Εξωτερικά Ιατρεία προβλημάτων υποειδικοτήτων, των ασθενών μετά την αποθεραπεία τους.
  9. Συμμετοχή σε Συνέδρια και πλήρεις δημοσιεύσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά.
  10. Εκπαίδευση με μαθήματα Παιδιατρικής Ογκολογίας από αμφιθεάτρου
  11. Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών στις Παιδιατρικές κλινικές

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  1. Συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (SIOPE), Διεθνής (SIOP), FOSTER.
  2.  Συμμετοχή στη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών νοσημάτων με βάση τις διεθνείς εξελίξεις.
  3.  Εκπροσώπηση του Τμήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για σειρά νεοπλασιών. Εκπρόσωπος Ελλάδος Executive Committee FOSTER για το οστεοσάρκωμα.
  4.  Εφαρμογή Ευρωπαϊκών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ερευνητικών προγραμμάτων Παιδιατρικής Ογκολογίας.
  5.  Συμμετοχή στις Ομάδες εργασίας Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ΕΕΠΑΟ.
  6.  Συνεχής επιστημονική κατάρτιση των ιατρών με συμμετοχή σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  7.  Εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.
  8.  Παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.
  9.  Συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια έγκρισης φαρμάκων.
  10.  Επιστημονική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (διαλέξεις- στρογγυλά τραπέζια, συμμετοχή σε συνέδρια του εξωτερικού, στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή συνεδρίων, σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρώπης και της Αμερικής, πλήρεις δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια και βραβεύσεις για επιστημονικές εργασίες).
  11. Παρουσιάσεις στο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΛΠ

Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του ΓΝΘ Ιπποκράτειο εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ομάδα μελέτης του οστεοσαρκώματος με συμμετοχή της κ. Παπακωνσταντίνου στην Executive Committee FOSTER.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

1. Έπαινος σε ένδειξη αναγνώρισης των σημαντικών συνεισφορών του προσωπικού της Κλινικής στη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων 28/1/2019

2. Βραβείο Αριστείας κ. Παπακωνσταντίνου στην έρευνα για τις πρώτες διακρίσεις εργασιών σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια το έτος 2018 (για το Α βραβείο Κλινικοεργαστηριακής μελέτης Μ. Παπαδοπούλου)

3. Βραβείο Αριστείας κ. Παπακωνσταντίνου στην έρευνα για τις πρώτες διακρίσεις εργασιών σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια το έτος 2018 (για το Β βραβείο Κλινικής μελέτης Μ. Παπαδοπούλου)

4. Βραβείο Αριστείας κ. Παπακωνσταντίονυ στην έρευνα για τις πρώτες διακρίσεις εργασιών σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια το έτος 2018 (για το Α βραβείο Κλινικής μελέτης Μ. Παπαδοπούλου)

5. Χωρέμειο Έπαθλο 2019, 57ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο

6. Χωρέμειο Έπαθλο 2023, 61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο

7. Βράβευση του Τμήματος από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην κοινωνία 2023.

8. Βράβευση των ιατρών κ. Κοτσογλανίδου, κ. Λάμπρου, κ. Δαμιανίδου, κ. Τοτικίδη, για τη χρονιά 2022, από την Διευθύντρια κ. Παπακωνσταντίνου υπό τους ήχους του Ιπποκράτειου όρκου.

9. Επιβράβευση του αγώνα των παιδιών που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη θεραπεία τους με κύπελλα πρωταθλητή.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η κλινική δεν έχει επισκεπτήριο λόγω της βαριάς μυελοκαταστολής και ανοσοκαταστολής των ασθενών. Οι ασθενείς συνοδεύονται από έναν γονέα, που μένει μαζί με το παιδί στα αναδιπλούμενα κρεβάτια των θαλάμων, και μπορεί να εναλλάσσεται μετά από συνεννόηση.

Καθημερινά λειτουργεί Ειδικό Δημοτικό Σχολείο με μια μόνιμη δασκάλα και μια νηπιαγωγό, με έργο την εξειδικευμένη εκπαίδευση των παιδιών με νεοπλασματικό νόσημα. Στόχος είναι η διατήρηση των γνώσεων των παιδιών και η αίσθηση συμμετοχής σε αντίστοιχες με τους συμμαθητές τους εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Η ψυχολογική στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους γίνεται από ομάδα ειδικών ψυχολόγων από την πρώτη μέρα της διάγνωσης. Η ομάδα σχεδιάζει και προσαρμόζει την παρέμβαση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, με έμφαση στους εφήβους, στους ασθενείς με αλλαγή της εικόνας τους και στα παιδιά που λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί αναλαμβάνουν τη διασύνδεση των γονέων με φορείς για τα κοινωνικά δικαιώματα της οικογένειας (πρόνοια, σχολεία, εργασία γονέων, μεταβάσεις στο εξωτερικό).

Οι ασθενείς με αρνητικές συμπεριφορές (έντονο άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα) παραπέμπονται σε παιδοψυχίατρο για αξιολόγηση, παρακολούθηση και παρέμβαση.

Πολύτιμο είναι το έργο των Συλλόγων Γονέων και Φίλων, δίπλα στους ιατρούς, τους ασθενείς και τις Οικογένειες τους. Η «ΛΑΜΨΗ» καλύπτει πολλαπλές ανάγκες των ασθενών. Οι ξενώνες της «ΣΤΟΡΓΗΣ» και της «ΦΛΟΓΑΣ» έχουν επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα οικογενειών, που ζουν μακριά από τα κέντρα θεραπείας.