Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων
Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Συντονίστρια Διευθύντρια: Μαρία Μ. Σδούγκα MD, MSc, PhD

Η ΜΕΘ Παίδων βρίσκεται στον 6ο όροφο του Δ΄ κτιρίου (κόκκινο), όπου στο ίδιο κτίριο στεγάζονται οι Παθολογικές Παιδιατρικές Κλινικές (2ος – 3ος – 5ος όροφος), η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Α΄ και Γ΄ Παιδιατρικών Κλινικών(ΜΕΛΠ – ισόγειο) και το Τμήμα Επειγόντων Παιδιατρικών Περιστατικών (ΤΕΠ – ισόγειο).


Επικοινωνία:
• Γραφείο Συντονίστριας Διευθύντριας 2313312442 (2310 892442)
• Γραφείο Ιατρών 2313312441 (2310 892441)
• Προϊσταμένη Νοσηλευτικού 2313312493 (2310 892493)
• Στάση Νοσηλευτών 2313312440 (2310 892440)

mail: dmethp@ippokratio.gr , pmethp@ippokratio.gr , picuthess@yahoo.gr
Ιστοσελίδα: picuthess.gr

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ – ΣΚΟΠΟΣ
Η επιτακτική ανάγκη της κάλυψης βαρέως πασχόντων παιδιών στη Βόρεια Ελλάδα, που έχρηζαν εντατικής νοσηλείας, οδήγησε στην ανάπτυξη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Γ.Ν. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 1999.
Όπως σε κάθε νέο εγχείρημα τα προβλήματα πολλά, οι δυσκολίες αμέτρητες μα η ψυχή του προσωπικού της Μονάδας είχε πάντα τη συναίσθηση ότι οι ειδικές αποστολές απαιτούν και κόπο και γνώση που εκφράζεται με το αυτονόητο καθήκον όλων μας σε μια μόνιμη ανακωχή από επιλογή.
Σκοπός της ΜΕΘ είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή νόσο με στόχο την επιβίωση του παιδιού, την αποκατάσταση της πρωτοπαθούς διαταραχής και το βέλτιστο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα.

ΔΟΜΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η Μονάδα είναι πολυδύναμη ΜΕΘ, διαθέτει οκτώ (8) κλίνες (7 κανονικές κλίνες εντατικής και 1 ανοικτή θερμοκοιτίδα), υποδέχεται περιστατικά ηλικίας από 35 ημερών έως 16 ετών και εφημερεύει καθημερινά σε συνθήκες γενικής εφημερίας, ανεξάρτητα από τις γενικές εφημερίες του Νοσοκομείου, λόγω της μοναδικότητάς της στον Βορειοελλαδικό χώρο. Κατά την περίοδο του COVID-19 δημιουργήθηκαν δύο νέες κλίνες Εντατικής Παίδων στο Γ΄ κτίριο, για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων παιδιών θετικών στον ιό.
Σε κάθε περιστατικό που προσέρχεται στα παιδιατρικά ΤΕΠ του ΓΝΘ Ιπποκράτειο ή νοσηλεύεται στις Παιδιατρικές Κλινικές αυτού: α) Παθολογικές (με τα εξειδικευμένα Τμήματα), β)Χειρουργικές Κλινικές (με τα εξειδικευμένα Τμήματα), γ)Αναισθησιολογικό τμήμα – αίθουσα χειρουργείων δ)Κλινική Μεταμοσχεύσεων και εμφανίζει: 1. οξύ πρόβλημα που επηρεάζει σοβαρά ένα ή περισσότερα συστήματα όπως αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, κεντρικό νευρικό σύστημα, 2. πρόκειται για ασθενή με υποκείμενο νόσημα που εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές από τα διάφορα συστήματα, 3. γενικότερα παιδί που δυνητικά μπορεί να προβληματίσει τον εκάστοτε ιατρό (εφημερεύοντα και μη) άλλης Κλινικής/Τμήματος, το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων καλείται να εκτιμήσει τον ασθενή, να δώσει οδηγίες για περαιτέρω αντιμετώπιση και τη βασική εργαστηριακή διερεύνηση και τέλος από τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα και την τυχόν επιδείνωση της κατάστασης, να αντιμετωπίσει το περιστατικό σε αιφνίδια επιδείνωση και να εξετάσει την ανάγκη εισαγωγής του στη Μονάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις στο ειδικά εξοπλισμένο περιβάλλον της Μονάδας. Ο Εντατικολόγος συνεργάζεται στενά με τους ειδικούς συμβούλους ιατρούς των Παιδιατρικών Κλινικών/εξειδικευμένων Τμημάτων, όπως Πνευμονολόγους, Νεφρολόγους, Γαστρεντερολόγους, Ογκολόγους, Αιματολόγους, Ανοσολόγους κ.α. για περιστατικά που προβληματίζουν διαγνωστικά και χρήζουν ειδικής διερεύνησης και θεραπευτικής αγωγής.
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2018 η ΜΕΘ Παίδων δημιούργησε Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, το οποίο στη συνέχεια και λόγω της πανδημίας εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους μόνον τηλεφωνικά.
Σκοπός του ιατρείου:
• η παρακολούθηση της απώτερης έκβασης νοσηλευθέντων παιδιών μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο
• η εκτίμηση νοσηρότητας & ποιότητας ζωής
• οι επιπτώσεις από τη νοσηλεία της εντατικής στην οικογένεια.

Το έτος 2012 η Μονάδα ανακαινίσθηκε (χωροταξικά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό – κλίνες) με δωρεά του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ και το έτος 2023 ανανεώθηκε ο βασικός της ιατρικός εξοπλισμός (αναπνευστήρες νέας τεχνολογίας – monitors, παρακλίνιο ECHO – πρόγραμμα ΕΣΠΑ).
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ λειτουργεί και εφαρμόζει τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του βαρέως πάσχοντος παιδιατρικού ασθενή σύμφωνα με τα διεθνή και παγκόσμια πρότυπα.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Η Συντονίστρια Διευθύντρια καθοδηγεί την παροχή κλινικού έργου στη Μονάδα, διασφαλίζοντας την ποιότητα και διεπιστημονική συνεργασία. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων, αλλά και για το συντονισμό κάθε εκπαιδευτικής ή ερευνητικής δραστηριότητας της Μονάδας.
Η Προϊσταμένη Νοσηλευτικού μαζί με την αναπληρώτρια της, είναι υπεύθυνες για το συντονισμό της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας, τη διοικητική μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού και τη διασύνδεση της Μονάδας με τις λοιπές υπηρεσίες εντός και εκτός Νοσοκομείου.
ΜΟΝΙΜΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σδούγκα Μαρία

Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων

Βόλακλη Ελένη

Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Βιολάκη Ασημίνα

Χειρουργός Παίδων – Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Χοχλιούρου Ελπίδα

Παιδίατρος – Εντατικολόγος – Νεογνολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Σβήρκος Μενέλαος

Χειρουργός Παίδων – Εντατικολόγος, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ

Καλαμήτσου Σεραφεία

Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ

Κασίμης Αθανάσιος

Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ

Μαντζαφλέρη Περιστέρα – Ελένη

Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ

Καρακεκέ Ελένη

Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ

Αβραμίδου Βασιλική

Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Προϊσταμένη: Φακιολά Αγγελική, MSc, ΤΕ Νοσηλεύτρια.
Αναπληρώτρια υπεύθυνη: Παπαδοπούλου Βασιλική, MSc, ΤΕ Νοσηλεύτρια.

Η Μονάδα ως πολυδύναμη ΜΕΘ διαθέτει θέσεις ειδικών ιατρών για εξειδίκευση στην Εντατικολογία, οι οποίοι μετά από συνεχή διετή θητεία και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων λαμβάνουν τον τίτλο του Εντατικολόγου.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει καθημερινά βαρέως πάσχοντες παιδιατρικούς ασθενείς (ηλικίας από 35 ημερών έως 16 ετών), ποικίλης βαρύτητας και παθολογίας .
Παρέχονται εξειδικευμένες λειτουργίες παρακολούθησης και υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών (μηχανικός αερισμός, αντιμετώπιση σηπτικών καταστάσεων και αιμοδυναμικών διαταραχών κ.α.), υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας με σύγχρονες συσκευές τεχνητής αιμοδιαδιήθησης (PRISMAFLEX), παρακολούθησης ενδοκράνιας υπέρτασης μέσω καταγραφέων. Επίσης, με τη χρήση υπερηχογράφου γίνεται μία αρχική εκτίμηση – απεικόνιση σε επίπεδο επείγοντος.
Το προσωπικό της ΜΕΘ αποτελεί αρωγό στην εκτίμηση και αντιμετώπιση ασθενών, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Home Care της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής (πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών κυρίως με τραχειοστομία, εξαρτώμενοι ή μη από φορητή συσκευή μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, στην οικία τους).
Τέλος, παρέχει τηλεφωνικά συμβουλευτική υποστήριξη σε όλες τις Παιδιατρικές Κλινικές της Βόρειας Ελλάδας και δίνει οδηγίες για τη σταθεροποίηση και ασφαλή διακομιδή των διασωληνωμένων ασθενών προς τη ΜΕΘ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων συμβάλλει στην επιμόρφωση των Ε΄ και ΣΤ΄ ετών φοιτητών Ιατρικής συμμετέχοντας στο επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους, με μαθήματα που αφορούν στην «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση». Η ενεργός συμμετοχή του στην εκπαίδευση των Παιδιάτρων στα πλαίσια της ειδικότητας, με διακλινικά μαθήματα και παρουσιάσεις κλινικών περιστατικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιείται βάσει ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Παιδιατρικών Κλινικών.
Επίσης, οι ιατροί συμμετέχουν ενεργά με κύκλο μαθημάτων στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
α)Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής (ΕΠΙ) του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης
β)Παιδιατρικής Νοσηλευτικής Ειδικότητας
γ) Συνεχιζόμενη εκπαίδευση ΠΕΒΕ
δ)Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΑΤΕΙΘ με τίτλο: «Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία»
Η Μονάδα ακολουθεί το επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στην εξειδίκευση ειδικών ιατρών στην Εντατικολογία. Επίσης, στη Μονάδα τελούν τη δίμηνη εκπαίδευσή τους ειδικευόμενοι ιατροί στα πλαίσια της ειδικότητας.
Τέλος, μέσω των ενδοκλινικών μαθημάτων που πραγματοποιούνται, επικαιροποιούνται οι γνώσεις των ιατρών και των νοσηλευτών της ΜΕΘ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα/κλινικές μελέτες που αφορούν στη Μονάδα, σε κλινικές μελέτες /καταγραφές σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, καθώς σε ερευνητικό επίπεδο συνεργάζεται και με τους Λοιμωξιολόγους του Ιπποκρατείου. Επίσης, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχει με εισηγήσεις, ανακοινώσεις και Προεδρεία σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια συναφή με την Εντατικολογία Παίδων.

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
H ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ έχει διακριθεί σε ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές εργασίες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
1. 2ο Βραβείο Επιστημονικής Εργασίας.
«Συνεχής μέτρηση της καρδιακής παροχής μέσω ανάλυσης της κυματομορφής της αρτηριακής πίεσης σε παιδιατρικούς ασθενείς ΜΕΘ»
7ο Συνέδριο Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής. Καλλιθέα, Χαλκιδική, 7 – 10.09.2002.
Ε. Βόλακλη, Μ. Σδούγκα, Μ. Κώτσιου, Χ. Στεφανίδης, Α. Αθανασίου, Μ. Ταμιωλάκη.

2. 1ο Βραβείο Επιστημονικής Εργασίας.
«Μηχανικές και λοιμώδεις επιπλοκές από τη Χρήση ΚΦΚ σε παιδιατρικούς ασθενείς ΜΕΘ: Προοπτική μελέτη ενός έτους»
12ο Συνέδριο ΕΑΕΙΒΕ, Θεσσαλονίκη, 27-30.09.2012.
Bόλακλη Ε, Βιολάκη Α, Σκουμής Κ, Δημητριάδου Μ, Τσολάκη Α, Δάφα Ε, Σδούγκα Μ.

3. 1ο Βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας.
«Διαχείριση καθετήρων Hickman σε παιδιατρικούς ασθενείς με μηχανικές και λοιμώδεις επιπλοκές»
1 η Επιστημονική Διημερίδα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ιπποκρατείου ΓΝΘ.13-14.12.2013.
Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», Θεσσαλονίκη,
Κοτζαπαναγιώτου Ειρήνη, Παναγιωτίδου Βαρβάρα, Βολονάκη Ελπινίκη, Αχινιώτης Γεώργιος, Λατσίνη Μαρία, Κοτζαπαναγιώτου Φανή, Βόλακλη Ελένη, Σδούγκα Μαρία.

4. Βράβευση 1ης Καλύτερης Εργασίας.
«Ανάγκη εκπαίδευσης προσωπικού Παιδιατρικών Κλινικών για ΚΑΡΠΑ»
3η Διημερίδα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Ν. Ιπποκράτειο,
18-19 Δεκεμβρίου 2015, Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης»
Χοχλιούρου Ελπίς, Βιολάκη Ασημίνα, Σδούγκα Μαρία.

5. Βράβευση Καλύτερης Εργασίας.
Έπαινος Νοσηλευτικής Διημερίδας Περιεγχειρητικής Ιατρικής, 14ο Συνέδριο ΕΑΕΙΒΕ, 2016.

6. Βράβευση Καλύτερης Εργασίας.
«Μοριακή επιτήρηση της μικροβιακής αντοχής των gram αρνητικών Βακτηρίων σε ΜΕΘ Παίδων»
19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, 1-3 Μαρτίου 2019, Αθήνα.
Η. Ιωσηφίδης, Μ. Σιμιτσοπούλου, Α. Γιαμπάνη, Ε. Χωραφά, Σ. Καλαμήτσου, Π./Ε. Μαντζαφλέρη, Ε. Χοχλιούρου, Μ. Σβήρκος, Μ. Σδούγκα, Ε. Ροηλίδης.

7. Βράβευση Καλύτερης Εργασίας.
«Βρέφος με σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Τι μπορεί να υποκρύπτεται;»
49ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, 20-21 Απριλίου 2019,
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Α. Καλαϊτζή, Α. Αναστασίου, Μ. Σβήρκος, Ε. Χοχλιούρου, Η. Στάμου, Ε. Βόλακλη, Μ. Σδούγκα.

8. Βράβευση Καλύτερης Προφορικής Ανακοίνωσης.
«Στοχευμένη μεταγενομική ανάλυση ως κλινικό εργαλείο για τη διερεύνηση της επίδρασης δέσμης παρεμβάσεων στο φορτίο γονιδιακής αντοχής σε βαρέως πάσχοντες παιδιατρικούς ασθενείς».
Σιμιτσοπούλου Μ., Ιωσηφίδης Η , Βόλακλη Ε , Σδούγκα Μ , Ροηλίδης Ε.
Γ’ Παιδιατρική Κλινική, Εργαστήριο Λοιμώξεων ΑΠΘ, ΜΕΘ Παίδων, ΓΝΘ Ιπποκράτειο.

• ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ: προς το Ιατρικό – Νοσηλευτικό & Βοηθητικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και την Διοικήτρια του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, «για το έργο που επιτελείται στην πρόληψη και διαχείριση των νοσοκομειακών λοιμώξεων» [24.11.2016].

• ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

• ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙSO 9001:2015, 20.02.2019

• C 19-SPACE
Συντονισμός και Συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ESICM, C 19-SPACE, εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα πλαίσια της πανδημίας COVID 19 2020-2021.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Φυσιοθεραπευτής/τρια της Μονάδας, εργάζεται σε πρωινό και απογευματινό ωράριο και είναι υπεύθυνος για την εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία αναπνευστικού, την κινησιοθεραπεία και τη βοήθεια στις αλλαγές θέσεων των ασθενών επί κλίνης.
Ο Εργοθεραπευτής/τρια, επισκέπτεται κατ’ επίκληση τη Μονάδα σε πρωινό ωράριο, για να απασχολήσει δημιουργικά, παιδιά που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στα πλαίσια υποστήριξης της οικογένειας των μικρών ασθενών, υπάρχει υπηρεσία διασύνδεσης, κατόπιν συνεννόησης με την Kλινική, με την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, τόσο για τα παιδιά όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον τους.
Η Βοηθός Θαλάμου, εργάζεται σε πρωϊνό ωράριο και είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων καθηκόντων, για την καθαριότητα της κλίνης και παρακλίνιας περιοχής, την τακτοποίηση υλικού και την προετοιμασία του υλικού για αποστείρωση.
Η Κοινωνική Λειτουργός, είναι πάντοτε διαθέσιμη για διευθέτηση των όποιων θεμάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Ο Ιερέας του νοσοκομείου, μπορεί να προσφέρει πνευματική βοήθεια και καθοδήγηση σε όσους γονείς το επιθυμούν.

Εμπιστευτικότητα & Διαφύλαξη Ιδιωτικότητας
Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στην κατάσταση του ασθενούς είναι εμπιστευτικές και δίδονται μόνον στους γονείς/νόμιμο εκπρόσωπο.