ΚΤΙΡΙΟ : Γ’
ΟΡΟΦΟΣ : 3ος
E-maile-mail Διευθυντ. : dxop@ippokratio.gr
e-mail Προϊσταμ. : pxop@ippokratio.gr


Πρόλογος
Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδοχειρουργικής Κλινικής κατά το έτος 2015
Σκοπός της Κλινικής
Κλινικό έργο
Επιστημονικό έργο
Εκπαιδευτικό έργο
Κοινωνικό έργο
Χρήσιμες πληροφορίες

Πρόλογος

Η Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποτελεί την παιδοχειρουργική κλινική με τη μεγαλύτερη επικεψιμότητα ασθενών αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων στον Ελλαδικό Χώρο. Είναι Κλινική που χορηγεί πλήρη χρόνο άσκησης στην ειδικότητα (8 εξάμηνα) και διαθέτει 10 θέσεις ειδικευομένων.  Αυτή τη στιγμή στην κλινική υπηρετούν 8 ειδικοί γιατροί και 6 ειδικευόμενοι.
Αναλυτικά:

Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδοχειρουργικής Κλινικής κατά το έτος 2015

Διευθυντής: Γεώργιος Τσικόπουλος

Ιατρικό προσωπικό:

Ειδικοί Ιατροί 
Γεώργιος Παπουής Διευθυντής ΕΣΥ
Χρήστος Χάϊδος Διευθυντής ΕΣΥ
Γεώργιος Γρηγοριάδης Διευθυντής ΕΣΥ
Χρήστος Στεφανίδης Διευθυντής ΕΣΥ
Ελευθέριος Σμαρόπουλος Διευθυντής ΕΣΥ
Μαρίνος Παπουτσάκης Επιμελητής Α΄
Αικατερίνη Τζαντζαρούδη Επιμελητής Α΄

 

Ειδικευόμενοι Ιατροί
Αθανάσιος Πέγιος
Ελευθερία Γεωργίου
Δημήτριος Λιάσης
Αντώνιος Παπάζογλου
Στέφανος Σταυροθεόδωρος
Βασιλίκα Σουλεϊμάνοβα

Νοσηλευτικό προσωπικό:

Προϊσταμένη: Αντωνία Στανίτσα
Υπεύθυνη: Παρασκευή Σταματέλου, Νοσηλεύτρια Τ.Ε

Δέσποινα Ερμείδου Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Παπαδημητρίου Σοφία Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Αραμπατζή Ευαγγελία Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Καρατζά Μαρία Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Ουρανία Ντόκα Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Χρυσάνθη Μίσκου Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Παναγιώτα Γκούτζιου Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Αθανασία Παπανδρέου Νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Λινάρδου Αριστέα Μαία Τ.Ε.

Σκοπός της Κλινικής

Η βέλτιστη παροχή χειρουργικής φροντίδας στον παιδιατρικό πληθυσμό, ημεδαπούς κι αλλοδαπούς.

Κλινικό έργο

Δύναμη – Λειτουργία: Η Παιδοχειρουργική Κλινική  του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ. είναι η μεγαλύτερη κλινική της Ελλάδας.  Το 2015 είχε δύναμη 32 κλινών (μεγάλα & μικρά κρεβάτια – κουνάκια – θερμοκοιτίδες).  Αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά της ειδικότητας, επιπεπλεγμένα άλλων περιφερειακών Νοσοκομείων, περιστατικά που μετέβαιναν παλαιότερα στο εξωτερικό.  Εφημερεύει 11 φορές το μήνα καλύπτοντας όλη την Β. Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.  Λειτουργεί καθημερινό τακτικό ιατρείο χωρίς ραντεβού, καλύπτει διαρκώς επί 24ώρου βάσεως τις δύο Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές κλινικές, την Πανεπιστημιακή Μονάδα Νεογνών, την Μονάδα Νεογνών του ΕΣΥ, την ΜΕΘ Παίδων και το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας.
Τόσο στις εφημερίες όσο και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στα χειρουργεία συμμετείχαν όλοι οι γιατροί της κλινικής, ειδικοί και ειδικευόμενοι αναλογικά και η ευθύνη επιμεριζόταν σύμφωνα με τον βαθμό, τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Έργο: Το 2015 εξετάστηκαν στα επείγοντα περίπου 6500 περιστατικά, εξυπηρετήθηκαν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία περίπου 3500 παιδιά και έγιναν συνολικά περίπου 2000 εισαγωγές από τις οποίες περίπου οι 150 αφορούσαν διακομιδές άλλων κλινικών προς εμάς.  Παρά τη μείωση κατά το ήμισυ των χειρουργικών αιθουσών για προγραμματισμένα περιστατικά (τρεις, από πέντε ή έξη αίθουσες εβδομαδιαίως), πραγματοποιήθηκαν περίπου 1000 χειρουργεία από τα οποία ιδιαίτερο ποσοστό καταλάμβαναν μεγάλης βαρύτητας περιστατικά, ογκολογικά περιστατικά και περιστατικά νεογνικής χειρουργικής.  Ο μέσος όρος νοσηλείας ήταν 2,64 ημέρες, η δε θνητότητα ήταν μηδενική με το μικρότερο κόστος νοσηλείας (περίπου 3 ευρώ ανά ασθενή), το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες κλινικές.
Επεκτείναμε την εφαρμογή: α) της διενέργειας χειρουργείων μικρής και μέσης βαρύτητας επί κλίνης (γαστροστομία, περισφιγμένη βουβωνοκήλη, διάσπαση τραύματος, ως και τοποθετήσεις Κ.Φ.Κ. και καθετήρα περιτοναϊκών πλύσεων) για περιστατικά που νοσηλεύονταν στις Εντατικές Νεογνών (Μ.Ε.Ν.) και την ΜΕΘ Παίδων, των οποίων η μεταφορά τους στο χειρουργείο θα ήταν επιβαρυντική, β) τη νοσηλεία μίας μέρας για παιδιά που υποβλήθηκαν  σε χειρουργεία μικρής και μέσης βαρύτητας, γεγονός που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία της Β. Ελλάδος και το Νοσοκομείο έγινε ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Επιστημονικό έργο

Για το έτος 2015, η κλινική μας είχε σημαντική συμμετοχή σε συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες με ανακοινώσεις και συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες και προεδρεία.  Επίσης συγγράψαμε επιστημονικές  εργασίες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα περιοδικά.

1. Εαρινό συμπόσιο Παιδοχειρουργικής  (Απρίλιος 2015)
Με συμμετοχή:
στην οργανωτική επιτροπή
στην επιστημονική επιτροπή
σε προεδρεία
σε ομιλίες σε στρογγυλές τράπεζες
σε εργασίες που ανακοινώθηκαν

2. Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο ( 2015)
Συμμετοχή με δύο ανακοινωμένες εργασίες, περιλήψεις των οποίων δημοσιεύθηκαν στο τεύχος των πρακτικών του συνεδρίου

3. 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων με Διεθνή Συμμετοχή (2015)
στην οργανωτική επιτροπή
σε προεδρεία
σε εργασίες που ανακοινώθηκαν

4. 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων
(Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, Ιούνιος 2015)

5. Κριτές Επιστημονικών εργασιών
Τρεις γιατροί της κλινικής μας, οι κ.κ. Γ. Τσικόπουλος, Ε. Σμαρόπουλος και Α. Τζαντζαρούδη, ορίσθηκαν και διετέλεσαν για το 2015 κριτές σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά για εργασίες της ειδικότητάς μας

6. Επιστημονικές ενδοκλινικές συγκεντρώσεις
Το 2015 πραγματοποιήθηκαν ανελλιπώς εβδομαδιαία ενδοκλινικά μαθήματα παιδοχειρουργικών θεμάτων βάσει αναρτημένου ετησίου προγράμματος στα οποία συμμετείχαν και με εισηγήσεις, όλοι οι γιατροί της κλινικής. Επίσης, κάθε πρώτη Τρίτη κάθε μηνός, γίνεται συζήτηση με τίτλο “Morbidity – Mortality” όπου εξετάζονται και αναλύονται όλες οι σοβαρές επιπλοκές και επιδεικνύονται ενδιαφέρουσες απεικονιστικές εξετάσεις.

7. Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα
Συμμετοχή στο πρόγραμμα της κλινικής μελέτης με αριθμό πρωτοκόλλου D4280C00015 και τίτλο «Μια μονά τυφλή, τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική, ελεγχόμενη με δραστική ουσία δοκιμή για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας, της φαρμακοκινητικής και της αποτελεσματικότητας της κεφταζιδίμης και αβιμπακτάμης σε συνδυασμό με μετρονιδαζόλη έναντι της μεροπενέμης, σε παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως κάτω των 18 ετών, με επιλεγμένες ενδοκοιλιακές λοιμώξεις (cIAIs)»

Διάρκεια συμμετοχής (2015-2017)
Το ερευνητικό έργο διεξάγεται το διάστημα 2015-2017 και χρηματοδοτείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca.

Επιστημονικός υπεύθυνος: Γεώργιος Τσικόπουλος, Παιδοχειρουργός, Διευθυντής Παιδοχειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»

Εκπαιδευτικό έργο

Όλοι οι ειδικοί ιατροί της κλινικής εκπαιδεύουν τους ειδικευόμενους, στα εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία, στις επισκέψεις στους μικρούς ασθενείς, στη συγγραφή εργασιών και στον τρόπο ανακοίνωσής τους.  Σημειωτέον ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ειδικευομένων από όλες τις Παιδοχειρουργικές Κλινικές της χώρας.
Ειδικοί γιατροί της κλινικής συμμετείχαν ως εισηγητές στα προγράμματα εκπαίδευσης που πραγματοποίησαν άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας όπως:
1. η  Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική
2. η  Γ΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική
3. η  ΜΕΝ νεογνών του Α.Π.Θ.
4. το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής.
Επίσης, όλοι οι ειδικοί ιατροί της Κλινικής συμμετείχαν στο ετήσιο πρόγραμμα ειδικοτήτων νοσηλευτικής ως εκπαιδευτές εισηγούμενοι παιδοχειρουργικά θέματα.
Για τις παραπάνω συμμετοχές ως εκπαιδευτές έλαβαν βεβαιώσεις και έγγραφες ευχαριστίες.
Ως εκπαιδευόμενοι οι ιατροί της κλινικής συμμετείχαν στα συμπόσια, συνέδρια και ημερίδες που προαναφέρθηκαν, λαμβάνοντας τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παρακολούθησης, στο πρόγραμμα ενδοκλινικών μαθημάτων της κλινικής, στα εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά προγράμματα άλλων κλινικών και επιστημονικών εκδηλώσεων όταν επρόκειτο για θέματα που άπτονται της ειδικότητάς μας αλλά και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό.

Κοινωνικό έργο

Αξιοσημείωτη κυρίως για την ψυχική υγεία των νοσηλευομένων παιδιών είναι η λειτουργία σε κατάλληλο χώρο της κλινικής μας «Σχολείου», του οποίου οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί κκ Παϊσιος Παυλίδης και Μαίρη Φιλίππου Μαρούδα, παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες.
Σταδιακά εγκαταλείπεται η χρήση της λευκής ιατρικής μπλούζας, όπως και η απαγόρευση της παρουσίας των γονέων στην επίσκεψη ή στον προθάλαμο του χειρουργείου, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της δυσμενούς ψυχικής επιβάρυνσης των μικρών ασθενών.

Στο κοινωνικό έργο επίσης συμπεριλαμβάνουμε την αντιμετώπιση σύνθετων και επιπεπλεγμένων περιστατικών σε συνεργασία με μετακληθέντες από το εξωτερικό διακεκριμένους συναδέλφους στην κλινική μας.  Αποφεύγεται έτσι η μετάβαση και η νοσηλεία τους στο εξωτερικό με όποια ταλαιπωρία αυτό συνεπάγεται από την μετακίνησή τους, για τους ίδιους και την οικογένειά τους, αλλά και το οικονομικό κόστος που αυτό έχει για τους ίδιους αλλά και την πολιτεία η οποία έπρεπε να καλύψει μεγάλο μέρος αυτού.
Η κλινική μας συμμετείχε το 2015, μέσω του Ε. Σμαρόπουλου, στο πρόγραμμα κοινωνικής ιατρικής της Ανοικτής Παιδιατρικής Αγκαλιάς με επισκέψεις στα Πομακοχώρια της Θράκης.
Τέλος, στο επιστημονικό έργο θα ήθελα να προσθέσω την εκλογή του κ. Χ. Στεφανίδη στην Νοσοκομειακή Επιτροπή των γιατρών όπως επίσης και στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου μας.
Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε στα πλαίσια των άλλων δραστηριοτήτων των γιατρών της Κλινικής για το 2015 τη συμμετοχή του Διευθυντή κ. Γ. Τσικόπουλου στην εξεταστική επιτροπή για την απονομή της ειδικότητας της Παιδοχειρουργικής όπως και την εκλογή του ως εκπρόσωπος των ιατρών του νοσοκομείου στο Δ.Σ.  Επίσης η συμμετοχή των κυρίων Γ. Τσικόπουλου και Γ. Παπουή, με αναπληρωτές τους κυρίους Χ. Χάιδο και Γ. Γρηγοριάδη, ως εισηγητών στις κρίσεις των γιατρών παιδοχειρουργών του ΕΣΥ για την αναβάθμισή τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Τμήμα-Στάση Νοσηλευτών 2313-312337
Διευθυντής: 2313-312338
Γραφεία Ειδικών: 2313-312329 και 2313-312528
Γραφεία Ειδικευομένων: 2313-312336
Εξωτερικά Ιατρεία: 2313-312009 και 2313-312629

Ώρες επισκεπτηρίου: 5-6.00μμ καθημερινές, 10-12.00 και 5-6.00μμ αργίες
Τρόπος πρόσβασης στην κλινική: Από την είσοδο του Γ’ κτιρίου (είσοδος από την Κωνσταντινουπόλεως), ανελκυστήρες και έξοδος στον 3ο όροφο.