Η Β΄ Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1946 και λειτουργεί σε δύο πρόσφατα ανακαινισμένους πτέρυγες στο Κτίριο Β΄ (παλαιό οίκημα Χιρς) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ως Πανεπιστημιακή Κλινική εξυπηρετεί κλινικές, διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες σε όλο το φάσμα της Παθολογίας και των υποειδικοτήτων της.

Διευθυντής: Καθηγητής Απόστολος Γ. Τσάπας

Το κλινικό έργο περιλαμβάνει την κλινική διάγνωση, την παρακλινική διερεύνηση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τη συνολική φροντίδα των ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική και στις ειδικές μονάδες της ή παρακολουθούνται στα Εξωτερικά Ιατρεία. Τα μέλη ΔΕΠ και οι λοιποί ιατροί της κλινικής, συνοδευόμενοι από τους ειδικευόμενους ιατρούς, τους εξειδικευόμενους και ομάδα φοιτητών επισκέπτονται καθημερινά τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Κλινικής και τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Ειδικών Τμημάτων συζητούνται σύνθετα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα.

Το εκπαιδευτικό έργο περιλαμβάνει την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, την άσκηση νέων ιατρών για την απόκτηση της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας, της Αιματολογίας και της Γαστρεντερολογίας (πλήρης ειδίκευση) και της εξειδίκευσης του Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και την εκπαίδευση φοιτητών των νοσηλευτικών τμημάτων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει βιβλιογραφική ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών.

Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει  την εκτέλεση και δημοσίευση κλινικών και πειραματικών μελετών από τα μέλη ΔΕΠ της οικείας κλινικής αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές καθώς και πρωτότυπων διδακτορικών διατριβών ή μεταπτυχιακών εργασιών. Η ερευνητική δραστηριότητα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Κλινικής με τελικό στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς. 

 

Προσωπικό

Διευθυντής

Απόστολος Τσάπας, Καθηγητής Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Μέλη ΔΕΠ

Ευθυμία Βλαχάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Αιματολογίας – Αιμοσφαιρινοπαθειών

Ελένη Μπεκιάρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη

Ελένη Γιγή – Λαγοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια Παθολογίας

Ελένη Θεοχαρίδου, Επίκ. Καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας

Άρης Λιάκος, Επίκ. Καθηγητής Παθολογίας – Ιατρικής βασισμένης στην τεκμηρίωση

Θωμάς Καραγιάννης, Παθολόγος, AUSoM Reader

 

Ειδικοί ιατροί

Σοφία Ασπράγκαθου, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Παθολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ

Μαρία Ρίκα, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ

Φίλιππος Κλωνιζάκης, Αιματολόγος, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ

Παναγιώτα Ανυφαντή, Παθολόγος, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ

Δέσποινα Βασιλάκου, Παθολόγος – Διατροφολόγος, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ

Νικόλαος Κακαλέτσης, Παθολόγος, Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ

Μαρία Τουλουμτζή, Γαστρεντερολόγος, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ

Μαρία Μάινου, Αιματολόγος, Επικουρική ιατρός

Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Παθολόγος, Επικουρικός ιατρός

Προϊσταμένη

Βασιλική Πέντσιογλου, Νοσηλεύτρια ΠΕ MSc

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Στάση νοσηλευτών: 2313312240-1

Γραφεία ιατρών: 2313312246-8

Email

Προϊσταμένη: pbpath@ippokratio.gr

Ιατροί: doctorsbpath@ippokratio.gr

Επιστημονικά Τμήματα

Διαβητολογικό Κέντρο και Μονάδα Τεκμηριωμένης Ιατρικής & Κλινικής Έρευνας

Το Διαβητολογικό Κέντρο με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη κ. Απόστολο Τσάπα τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης με παραγωγή ερευνητικού έργου υψηλής απήχησης σε σύμπραξη με φορείς του εξωτερικού όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD). Στο Διαβητολογικό Κέντρο παρακολουθείται πληθώρα ενηλίκων με διαβήτη συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και οι αντλίες ινσουλίνης. Κατά τη λειτουργία του έχει συμβάλλει στη μετεκπαίδευση και εξειδίκευση μεγάλου αριθμού ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Οι δραστηριότητές του Διαβητολογικού Κέντρου υποστηρίζονται από τη Μονάδα Τεκμηριωμένης Ιατρικής και Κλινικής Έρευνας (http://cebm.med.auth.gr/) οι οποίες περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πρωτογενούς κλινικής έρευνας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τη διενέργεια συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων, και τη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν τη διαχείριση του διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313312247

Αιματολογικό Τμήμα και Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων

Το Αιματολογικό τμήμα και η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων της Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας – Αιμοσφαιρινοπαθειών κ. Ευθυμία Βλαχάκη, αποτελούν δύο δυναμικούς τομείς με ευρεία και αλληλένδετη δραστηριότητα σε κλινικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.

Στο Αιματολογικό τμήμα νοσηλεύονται και παρακολουθούνται > 1000 άτομα ετησίως με αιματολογικά νοσήματα, κακοήθη και μη, και υποστηρίζονται ασθενείς με Θαλασσαιμικά σύνδρομα επί ανάγκης για επείγουσα αντιμετώπιση. Παράλληλα, λειτουργεί τακτικό ιατρείο αιματολογικών νοσημάτων. Το τμήμα είναι αναγνωρισμένο κέντρο διετούς εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Αιματολογίας με συνολικά τρεις θέσεις εκπαιδευομένων. Μέρος του τμήματος αποτελεί και το Αιματολογικό Εργαστήριο, το οποίο εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες για τη μελέτη επιχρίσματος και μυελογράμματος. Παράλληλα, στο εργαστήριο αναπτύσσεται ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα των υγρών κυτταρικών καλλιεργειών και στο πεδίο της μοριακής βιολογίας σε συνεργασία με μόνιμο μοριακό βιολόγο της κλινικής.

Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Ενηλίκων, η οποία είναι η μεγαλύτερη στη Βόρειο Ελλάδα, μεταγγίζονται και παρακολουθούνται συστηματικά 180 άτομα με Θαλασσαιμικά σύνδρομα. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί τακτικό ιατρείο κληρονομικών και επίκτητων αναιμιών, όπου εξετάζονται άνω των 200 ατόμων ετησίως και παρακολουθούνται σε εξωτερική βάση 70 ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική νόσο και 70 ασθενείς με μη-μεταγγισιο-εξαρτώμενη Μεσογειακή Αναιμία. Επίσης, στη Μονάδα διεξάγονται κλινικές δοκιμές σε καινοτόμα φάρμακα και διενεργούνται ερευνητικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, η Μονάδα είναι αναγνωρισμένο κέντρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση στις Αιμοσφαιρινοπάθειες στα πλαίσια εξειδίκευσης στην Αιματολογία.

Προϊσταμένη Μονάδος Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ)

Βασιλική Δούκα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Στάση νοσηλευτών MMA: 2313312453

Γραφεία ιατρών MMA: 2313312003

Αιματολογικό Εργαστήριο: 2313312287

Email

Προϊσταμένη: dmma@ippokratio.gr

Ιατροί: doctorsmma@ippokratio.gr

Γαστρεντερολογικό Τμήμα και Ενδοσκοπικό Εργαστήριο

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Β’ Παθολογικής Κλινικής στελεχώνεται από δύο ειδικούς γαστρεντερολόγους και τρεις ειδικευόμενους ιατρούς, και το Ενδοσκοπικό Εργαστήριο από δύο εξειδικευμένους νοσηλευτές. Οι δραστηριότητες του τμήματος περιλαμβάνουν τη φροντίδα νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών, τη διενέργεια ενδοσκοπήσεων, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Στη Β’ Παθολογική Κλινική νοσηλεύονται ασθενείς με όλο το φάσμα των οξέων και χρόνιων παθήσεων του πεπτικού σωλήνα, του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος. Οι ιατροί του τμήματος βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους ακτινολόγους, παθολογοανατόμους και χειρουργούς με σκοπό να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του τμήματος περιλαμβάνουν το Ηπατολογικό-Γαστρεντερολογικό εξωτερικό ιατρείο (κάθε Τετάρτη 11.00-13.00) και το Γαστρεντερολογικό-Ιατρείο Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (κάθε δεύτερη και τέταρτη Τετάρτη κάθε μήνα 9.00-11.00). Στο Ηπατολογικό-Γαστρεντερολογικό εξωτερικό ιατρείο παρακολουθούνται ασθενείς με χρόνιες ηπατικές παθήσεις, κίρρωση του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια. Το τμήμα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Κλινική Μεταμοσχεύσεων, αναλαμβάνει τη διενέργεια προμεταμοσχευτικού ελέγχου για ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης ήπατος και παρακολουθεί ασθενείς μετά τη μεταμόσχευση ήπατος. Στο Γαστρεντερολογικό-Ιατρείο Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου παρακολουθούνται ασθενείς με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου βρίσκονται σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντας, η χορήγηση των οποίων πραγματοποιείται στο τμήμα βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου υπό την επίβλεψη των ιατρών του τμήματος.

Στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο της Β’ Παθολογικής Κλινικής διενεργείται καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός διαγνωστικών και επεμβατικών ενδοσκοπήσεων του ανώτερου (γαστροσκοπήσεις) και κατώτερου πεπτικού (κολονοσκοπήσεις). Διενεργούνται τόσο προγραμματισμένες όσο και επείγουσες ενδοσκοπήσεις, όπως σε περιπτώσεις αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού που χρήζουν ενδοσκοπικής αιμόστασης. Ως προς τις επεμβατικές τεχνικές, πραγματοποιούνται απολίνωση κιρσών οισοφάγου, πολυπεκτομές με την τεχνική  EMR (endoscopic mucosal resection), διαστολές στενώσεων με μπαλόνι, εφαρμογή argon plasma coagulation και τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας. Το τμήμα διαθέτει ενδοσκοπική κάψουλα για τη μελέτη παθήσεων του λεπτού εντέρου.

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα συμμετέχει ενεργά στο εκπαιδευτικό έργο της Β’ Παθολογικής Κλινικής εκπαιδεύοντας ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών ιατρικής. Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα έχει επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο, το οποίο έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά και ανακοινώσεων σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313312238 (Δευτέρα – Παρασκευή 13.30 – 14.30)

Email: endoskopikobpth@gmail.com

Ηπατολογικό Τμήμα

Το Ηπατολογικό τμήμα της Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ με επιστημονικά Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας – Ηπατολογίας κα Ελένη Γιγή – Λαγοπούλου είναι το αρχαιότερο εξειδικευμένο Ηπατολογικό Ιατρείο της Βορείου Ελλάδος, καθώς η λειτουργία του ξεκινάει ήδη από το 1989. Διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο όπου είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 6500 ασθενείς με νοσήματα του ήπατος – όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα άλλα και από άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές, καθώς το ιατρείο ακολουθεί όλες τις σύγχρονες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ηπατικών παθήσεων. Το 2008 ξεκίνησε να αξιοποιεί – από τα πρώτα στη χώρα μας – την τεχνολογία της ελαστογραφίας ήπατος για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών. Το Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Παθολογικής ΑΠΘ συνεχίζει να καινοτομεί, καθώς από τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε πρώτο στην Ελλάδα – αλλά και στην Ευρώπη εκτός κλινικών μελετών – την χορήγηση στοχευμένης θεραπείας για την Ηπατιτίδα Δ. Συνεργάζεται τόσο με το τμήμα της Μεσογειακής Αναιμίας του ΓΝΘ Ιπποκράτειο (λειτουργεί άλλωστε και ξεχωριστό εξειδικευμένο εξωτερικό Ιατρείο) όσο και με τις παιδιατρικές κλινικές του Νοσοκομείου. Όσον αφορά στο επιστημονικό έργο, το ιατρείο τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης συμμετέχοντας σε διεθνείς μελέτες και δημοσιεύοντας επιλεγμένα άρθρα. Επίσης από την ίδρυσή του έως και σήμερα εκπαιδεύει νέους ιατρούς οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξειδίκευση στην Ηπατολογία.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313312263

Υπερτασιολογικό Τμήμα

Το Υπερτασιολογικό Τμήμα της Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Παθολόγο Διευθυντή ΕΣΥ κ. Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών με πρωτοπαθή και δευτεροπαθή υπέρταση και παρέχει συμβουλευτική κάλυψη σε επιμέρους κλινικές του νοσοκομείου για θέματα διαχείρισης και θεραπείας υπερτασικών ασθενών. Το ιατρείο εξειδικεύεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση της δευτεροπαθούς υπέρτασης με τη διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών ορμονολογικών δοκιμασιών. Αντιμετωπίζονται ασθενείς με ανθεκτική, δυσρύθμιστη ή περίπλοκη στη διαχείριση λόγω συννοσηροτήτων (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος κ.ά.) αρτηριακή υπέρταση. Στο ιατρείο διεξάγονται ερευνητικά πρωτόκολλα με σκοπό τη μελέτη των βλαβών μικρο- και μακροαγγειοπάθειας που σχετίζονται με την υπέρταση σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του τμήματος περιλαμβάνονται νεότερα μηχανήματα 24ωρης καταγραφής αρτηριακής πίεσης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης καταγραφής της αρτηριακής σκληρίας και μιας σειράς αιμοδυναμικών παραμέτρων, με καθοριστική συμβολή στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Τηλ. επικοινωνίας: 2313312739