ΚΤΙΡΙΟ : Α’
ΟΡΟΦΟΣ : 3ος
e-mail Διευθυντ. : dexeir@ippokratio.gr
e-mail Προϊσταμ. : pexeir@ippokratio.gr

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ : https://exeir.med.auth.gr


Ιστορία
Προσωπικό της Κλινικής
Σκοπός της Κλινικής
Στόχοι της λειτουργίας της Κλινικής
Χωροταξική διαρρύθμιση της Κλινικής
Κλινικό Έργο
Ογκολογικό Συμβούλιο
Εκπαίδευση φοιτητών
Εκπαίδευση Ειδικευομένων
Συνεχής Μετεκπαίδευση
Ενημέρωση Ασθενή
Λήψη αποτελεσμάτων ιστολογικών εξετάσεων
Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις
Λειτουργία εξωτερικών ιατρείων
Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Τ.Ε.Π.)
Απογευματινά εξωτερικά ιατρεία
Ε΄ Χειρουργική Κλινική – Επικοινωνία

Ιστορία

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον 3ο όροφο του κτιρίου Α΄ του ΓΝΘ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», ενώ στο υπόγειο του ιδίου κτιρίου είναι εγκατεστημένο το Εργαστήριο Χειρουργικών Δεξιοτήτων της κλινικής.

Βρίσκεται στον χώρο αυτό μετά την 5394/11 Ιουνίου 1986 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής σε εφαρμογή της διϋπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό 142/2-4-1986.

Η αρχική ονομασία της που αναφέρεται και στην ως άνω απόφαση της Ιατρικής Σχολής ήταν Β2 Χειρουργική Προπαιδευτική Κλινική με δύναμη 30 κλινών. Αργότερα μετονομάσθηκε σε Ε΄ Χειρουργική Κλινική και με την με αριθμό ΕΣ 203/30-9-2002 Απόφαση περί Αναδιάρθρωσης Τομέων Ιατρικής Υπηρεσίας του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ έχει δύναμη 28 κλινών.

Ιδρυτής της Κλινικής και πρώτος Διευθυντής ήταν ο Καθηγητής Χειρουργικής:

Ορθόδοξος Παπάζογλου (1986 – 1997).

Κατά χρονολογική σειρά οι επόμενοι Διευθυντές ήταν:

Ευθύμιος Γιακουστίδης: Καθηγητής Χειρουργικής (1997 – 2001)

 

Θωμάς Γερασιμίδης: Καθηγητής Χειρουργικής – Αγγειοχειρουργικής (2001-2012)

 

Χαράλαμπος Σπυρίδης: Καθηγητής Χειρουργικής (2012 – 2016)

 

Απόστολος Καμπαρούδης: Καθηγητής Χειρουργικής (2016 – 2023)

 

Κωνσταντίνος Μπαλλάς: Καθηγητής Χειρουργικής (2023 – ………)

Προσωπικό της Κλινικής

Σήμερα (4ος ’24) το Ιατρικό Προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από:

Χειρουργικό Τμήμα

Ειδικοί

  • Κωνσταντίνος Μπαλλάς, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής της Κλινικής
  • Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής
  • Παναγιώτης Πετράς, Διευθυντής ΕΣΥ
  • Στέργιος Αράπογλου, Χειρουργός, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ
  • Αικατερίνη Μπράτκο, Χειρουργός, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ
  • Ιωάννης Γκουτζιώτης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΑΠΘ

Αγγειοχειρουργικό Τμήμα

Ειδικοί

  • Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού Τμήματος
  • Χρήστος Κάρκος, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
  • Νικόλαος Ασαλουμίδης, Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ
  • Μήτκα Αφροδίτη – Μαρία, Αγγειοχειρουργός, Επικουρική ΕΣΥ
  • Ιωακείμ Γιαγτζίδης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΑΠΘ

Επίσης η κλινική στελεχώνεται από 15 ειδικευόμενους ιατρούς γενικής χειρουργικής – αγγειοχειρουργικής και 15 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού.

Σκοπός της Κλινικής

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική εξυπηρετεί διδακτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Γενικής Χειρουργικής και της Αγγειοχειρουργικής αφού στον χώρο της λειτουργούν δύο πλήρως ανεπτυγμένα τμήματα, της Γενικής Χειρουργικής και της  Αγγειοχειρουργικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αγγειοχειρουργικό τμήμα της είναι το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα που εφάρμοσε τις τεχνικές της ενδοαγγειακής χειρουργικής αφού πραγματοποίησε την πρώτη ενδοαυλική αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής το 1995 και θωρακικής αορτής το 1999.

Στόχοι της λειτουργίας της Κλινικής

  1. Η κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ιατρικής και άλλων Τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητάς της, όπως αυτά ορίζονται.
  2. Η κάλυψη των κλινικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών, ασθενών με προβλήματα όλου του φάσματος της γενικής χειρουργικής και της αγγειοχειρουργικής, εφαρμόζοντας τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ενδοαγγειακή Χειρουργική) αλλά και της ανοικτής χειρουργικής και αγγειοχειρουργικής.
  3. Η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και φοιτητών Πανεπιστημίων άλλων χωρών που βάσει διακρατικών ή διαπανεπιστημιακών συμφωνιών προσέρχονται για φοίτηση στην Ελλάδα.
  4. Η ειδίκευση ιατρών στη γενική χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική, παρέχοντας πλήρη ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής, καθώς και η Εκπαίδευση ιατρών άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Γενικής Ιατρικής), νοσηλευτών αλλά και άλλων λειτουργών των κλάδων υγείας, καθώς και η συνεχής μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση αυτών.
  5. Η εκτέλεση κλινικών, πειραματικών και ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη μελέτη και αναζήτηση νέων τεχνικών και θεραπευτικών μεθόδων.
  6. Η συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων και την επιμόρφωση του προσωπικού της κλινικής.
  7. Η οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, ημερίδων, διαλέξεων, συνεδρίων και φροντιστηρίων πρακτικής εξάσκησης με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της κλινικής, των υπολοίπων κλινικών του νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  8. Η εκπόνηση μονογραφιών και βιβλίων σε θέματα γενικής χειρουργικής, χειρουργικών λοιμώξεων, τραύματος, ενδοκρινικής χειρουργικής, χειρουργικής ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος και πεπτικού καθώς και αγγειοχειρουργικής και ενδοαγγειακής χειρουργικής.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της συνολικής εκπαιδευτικής δομής και των ποικίλων δραστηριοτήτων έχουν ως στόχο:

– αφ’ ενός να δώσουν πληροφορίες για διαρκή μετεκπαιδευτική ενημέρωση και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στις σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική και

– αφ’ ετέρου, με την αναλυτική και κατατοπιστική ενημέρωση των ασθενών, τη συμβολή στην αποκατάσταση της υγείας τους και την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.

Χωροταξική  διαρρύθμιση της Κλινικής

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική έχει 28 πλήρως ανεπτυγμένες κλίνες. Επιπλέον διαθέτει βοηθητικούς χώρους υποδοχής ασθενών, γραφεία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και μία αίθουσα συσκέψεων – διδασκαλίας για τις επιστημονικές συγκεντρώσεις της Κλινικής και τα φροντιστηριακά μαθήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και ειδικευομένων.

Κλινικό Έργο

Στην Ε΄ Χειρουργική Κλινική νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται ασθενείς με προβλήματα Γενικής Χειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής που προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία της κλινικής, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κατά τις ημέρες της γενικής εφημερίας ή νοσηλεύονται ήδη σε κλινικές του  νοσοκομείου.

Στο Τμήμα της Γενικής Χειρουργικής διενεργούνται ογκολογικές επεμβάσεις καθώς και επεμβάσεις για καλοήθεις παθήσεις, ανοικτά και λαπαροσκοπικά, από εξειδικευμένους χειρουργούς στους έξι  βασικούς τομείς της γενικής χειρουργικής, δηλαδή:

Α. Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος  (λαπαροσκοπικά και ανοιχτά)

  • Καλοήθεις παθήσεις ήπατος
  • Κακοήθεις παθήσεις ήπατος
    • (Ηπατοκυτταρικός καρκίνος – μεταστάσεις ήπατος – χολαγγειοκαρκίνωμα κλπ)
  • Χρόνια παγκρεατίτιδα
  • Ψευδοκύστη παγκρέατος
  • Καρκίνος παγκρέατος
  • Νευροενδοκρινείς όγκοι παγκρέατος

Β. Πεπτικού σωλήνα

Β.1. Ανώτερο Πεπτικό

  • Καρκίνος οισοφάγου – στομάχου
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Αχαλασία
  • Λοιπές παθήσεις οισοφάγου και στομάχου

Β.2. Κατώτερο Πεπτικό

  • Φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου
  • Καρκίνος παχέος – ορθού
  • Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις λεπτού και παχέος εντέρου
  • Παθήσεις δακτυλίου, πρωκτού και περινέου

Γ. Ενδοκρινικής Χειρουργικής

  • Παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών
  • Ανοιχτές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις επινεφριδίων
  • Ενδοκρινικές παθήσεις παγκρέατος,
  • Νευροενδοκρινικοί όγκοι

Δ. Κήλες κοιλιακών τοιχωμάτων

Ε. Χειρουργική Μαστού

Διάγνωση και αντιμετώπιση  καλοήθων και κακοήθων παθήσεων μαστού

ΣΤ. Επείγουσα χειρουργική – χειρουργική τραύματος και χειρουργικών λοιμώξεων

Το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα είναι κέντρο ενδοαγγειακής χειρουργικής. Διενεργούνται επεμβάσεις ανοιχτής και ενδοαυλικής αποκατάστασης παθήσεων αρτηριών κάτω άκρων – ανευρυσμάτων κοιλιακής και θωρακικής αορτής,  καρωτιδικής νόσου, καθώς και χειρουργεία φλεβικών παθήσεων.

Ογκολογικό Συμβούλιο

Μέσα στο πλαίσιο της καλύτερης και επιστημονικά τεκμηριωμένης αντιμετώπισης των ασθενών με κακοήθεια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η κλινική από το 2011 σύστησε και λειτουργεί Ογκολογικό Συμβούλιο, στο οποίο συζητείται η αντιμετώπιση κάθε ασθενή με κακοήθεια. Γίνεται κάθε 15 ημέρες με συμμετοχή Ογκολόγων, Γαστρεντερολόγων, Ακτινολόγων, Ακτινοθεραπευτών, Παθολογοανατόμων, Χειρουργών και άλλων ειδικών ανάλογα με τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται.

Εκπαίδευση φοιτητών

Η εκπαίδευση των φοιτητών είναι θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους ιατρούς ΕΣΥ της κλινικής υπό τον συντονισμό και ευθύνη του Διευθυντή της κλινικής.

Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει την παρακολούθηση μαθημάτων, διαλέξεων, σεμιναρίων, τη συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών και τη βιβλιογραφική ενημέρωση.

Προπτυχιακή Εκπαίδευση Φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής στα μαθήματα:

  • «Χειρουργική Ι» (Στ΄ εξάμηνο)
  • «Χειρουργική ΙΙ» (Ζ΄ εξάμηνο)
  • «Χειρουργική – Κλινική άσκηση» (ΙΑ-ΙΒ΄ εξάμηνα)

Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση:

«Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού»

Διευθυντής Προγράμματος Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπαλλάς

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την άσκηση των φοιτητών στη λήψη ιστορικού, στην κλινική εξέταση και στη συνολική κλινική εκτίμηση ασθενών της γενικής χειρουργικής και της αγγειοχειρουργικής καθώς και την εφαρμογή ιατρικών πράξεων και τεχνικών στους ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική, υπό την επίβλεψη και ευθύνη των μελών ΔΕΠ της κλινικής.

Εκπαίδευση Ειδικευομένων

Η εκπαίδευση των ειδικευομένων και μετεκπαιδευομένων ιατρών στη γενική χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική είναι θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους ιατρούς ΕΣΥ της κλινικής υπό τον συντονισμό και την ευθύνη του Διευθυντή της κλινικής.

Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα, στο σύνολο των πεδίων της γενικής χειρουργικής, της αγγειοχειρουργικής και ενδοαγγειακής χειρουργικής, διαλέξεις, φροντιστήρια πρακτικής εξάσκησης, παρουσίαση και συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών, επιπλοκών, συμμετοχή στην ογκολογική συνάντηση και βιβλιογραφική ενημέρωση. Επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής υποχρεούται στη συμμετοχή και παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και λοιπών επιστημονικών εκδηλώσεων που οργανώνει η κλινική ή άλλες κλινικές ή επιστημονικές εταιρείες.

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκτίμηση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών της κλινικής καθώς και τη συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες παρεμβατικές πράξεις και τεχνικές.

Συνεχής Μετεκπαίδευση

Μέσα στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης η Ε΄ Χειρουργική Κλινική σχεδιάζει και διοργανώνει:

  • Ημερίδα χειρουργικής ήπατος – χοληφόρων και παγκρέατος
  • Ημερίδα Χειρουργικών Λοιμώξεων
  • Ημερίδα Αγγειοχειρουργικής
  • Σεμινάρια εκπαίδευσης σε χειρουργικές τεχνικές ανοικτής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Γενικός Υπεύθυνος των προγραμμάτων εκπαίδευσης είναι ο Διευθυντής της Κλινικής.

Ενημέρωση Ασθενή

H ομαλή διεκπεραίωση του κλινικού έργου έχει ως στόχο την ενημέρωση των ασθενών για σωστή αντιμετώπιση της πάθησης για την οποία προσήλθαν στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, για τις Προγραμματισμένες εισαγωγές που γίνονται από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία , θα πρέπει οι ασθενείς:

Να είναι νηστικοί, διότι θα πραγματοποιήσουν αιματολογικές εξετάσεις.

Να έχουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ, καθώς και όλες τις προηγούμενες εξετάσεις που αφορούν το παρόν ή άλλα χρόνια προβλήματα που έχουν.

Ώρες επισκεπτηρίου: Καθημερινά δύο ώρες: 16:00- 18:00.

Λήψη αποτελεσμάτων ιστολογικών εξετάσεων

Παραλαβή ιστολογικών εξετάσεων, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη κατόπιν επικοινωνίας με την Κλινική.

Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις

Οι ασθενείς που παραπέμπονται για μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μπορούν να παραλάβουν το πρωτόκολλο χειρουργείου και τα υπόλοιπα έντυπα από τους Γιατρούς, μετά από συνεννόηση.

Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για ασθενείς που εξετάστηκαν σε γενική εφημερία, ή για δικαστική χρήση ή για ταμεία ή υπηρεσίες, δίδονται υπηρεσιακά μετά από αίτηση στο γραφείο πρωτοκόλλου του Νοσοκομείου (κτίριο Β’-ισόγειο).

Για να παραλάβετε αντίγραφα εξετάσεων ή άλλα στοιχεία από τον ιατρικό σας φάκελο, χρειάζεται αίτηση στο πρωτόκολλο (κτίριο Β’- ισόγειο).

Λειτουργία εξωτερικών ιατρείων

Τακτικά Ιατρεία Γενικής Χειρουργικής

Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα , Τρίτη , Πέμπτη.

Ώρες λειτουργίας: 09.00πμ – 13.00μμ.

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία γίνεται:

  • Η υποδοχή των ασθενών που θα εισαχθούν στην Κλινική
  • Η λήψη του ιστορικού και η διενέργεια των καθορισμένων προεγχειρητικών παρακλινικών εξετάσεων των ασθενών που θα εισαχθούν στην Κλινική και είναι προγραμματισμένοι για εκλεκτική χειρουργική επέμβαση
  • Η λήψη του ιστορικού, ο καθορισμός και ο προγραμματισμός των παρακλινικών εξετάσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων ασθενών που προσέρχονται με καθορισμένο ραντεβού
  • Περιοδική μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών που χειρουργήθηκαν στην κλινική.

Τακτικά Ιατρεία Αγγειοχειρουργικής

Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη.

Ώρες λειτουργίας: 09.00πμ – 13.00μμ.

Το Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί και το ιατρείο της γενικής χειρουργικής.

Τηλέφωνο πρωινών ραντεβού: 2310 892500

Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Τ.Ε.Π.)

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική εφημερεύει δύο φορές τον μήνα για επείγοντα περιστατικά γενικής χειρουργικής και αγγειοχειρουργικής, ενώ καλύπτει τις υπόλοιπες έξι γενικές εφημερίες του Νοσοκομείου κάθε μήνα για τα επείγοντα αγγειοχειρουργικά περιστατικά. Τα προγράμματα εφημεριών, ημέρες και ώρες εργασίας και αντίστοιχης αργίας, διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες στο νοσοκομείο, προσαρμοσμένες στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο.

Η γενική εφημερία αρχίζει στις 08.00πμ και τελειώνει στις 08.00πμ της επομένης ημέρας. Στελεχώνεται από δύο ειδικούς χειρουργούς και έξι ειδικευομένους ιατρούς της γενικής χειρουργικής και από ένα ειδικό αγγειοχειρουργό και δύο ειδικευομένους ιατρούς της αγγειοχειρουργικής.

Κατά την διάρκειά της γίνεται υποδοχή και αντιμετώπιση κάθε επείγοντος χειρουργικού και αγγειοχειρουργικού περιστατικού. Παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου απαιτείται και γίνεται εισαγωγή και χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών, όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Απογευματινά εξωτερικά ιατρεία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, λειτουργούν Απογευματινά Χειρουργικά και Αγγειοχειρουργικά Ιατρεία, έναντι πληρωμής προς το Νοσοκομείο. Υπάρχει δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων και μικροεπεμβάσεων επί τόπου, ενώ οι μεγαλύτερες επεμβάσεις προγραμματίζονται. Τα απογευματινά ιατρεία και η γραμματεία τους λειτουργούν στο ισόγειο του Α’ κτιρίου.

Τηλέφωνα απογευματινών ραντεβού: 2313312643, 2313312644

Ε΄ Χειρουργική Κλινική – Επικοινωνία

ΚΤΙΡΙΟ : Α’

ΟΡΟΦΟΣ : 3ος

Τηλ. Υποδοχής Κλινικής: 2313312160

Τηλ. Ιατρών: 2313312678

Τηλ. Διευθυντή: 2313312162

e-mail Διευθυντή: dexeir@ippokratio.gr

e-mail Προϊσταμένης Κλινικής: pexeir@ippokratio.gr

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ : https://exeir.med.auth.gr